Brunkage opskrift 🍪
Du skal bruge:
500 gram smør250 gram mørk sirup
500 gram brun farin
15 gram potaske
2 spsk. kogende vand (til opløsning af potasken)
25 gram stødt kanel
7 gram stødt nelliker
7 gram stødt ingefær
1 appelsin, skal og saft
200 gram smuttede mandler - groft hakkede
1 kg. hvedemel
———————
Sådan gør du:
1) Potasken opløs i det kogende vand og afkøles.
2) Smør, sirup og brun farin smeltes i en gryde, ved middelvarme. Tages af varmen og afkøles til det er lunt - endelig ikke kold.
3) Den afkølede potaske og appelsinsaften røres i blandingen.
4) I en stor skål blandes krydderier og hvedemel, hvorefter appelsinskal og mandler blandes i.
5) Melblandingen blandes med den lune sirup/smør/sukker blanding og røres sammen på røremaskine, på laveste hastighed. Brug dejkroge.
6) Dejen skal blive lidt gummi/modellervoks agtig.
7) Hæld massen i en bradepande (35x24 cm) beklædt med bagepapir.
8) Tryk massen sammen i formen og lad den stå ved stuetemperatur natten over.
9) Dagen efter deler du dejen i tre/fire lange baner. Du kan evt. lægge banerne i fryseren to til tre timer, så bliver det nemmere at skærer tynde skiver.
10) Skær brunkagerne i den tykkelse du bedst kan lide. Du kan evt. skære dem på en pålægsmaskine.
11) Læg brunkageskiverne på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 grader (over/undervarme) i 5-8 minutter.
Hold godt øje, for pludselig kan det gå stærkt…
Afkøl brunkagerne på en afkølingsrist.
Du kan med fordel, bage lidt af gangen og have resten af dejen i fryseren. Så kan du hele julen have friskbagte brunkager.
Jeg håber du synes lige så godt om brunkagerne som jeg gør 🍪😋Kærligst AnnaTea